72 Likely Questions From In Dependent That Might Be Asked In Jamb Examination

0

72 Questions from independent that will be asked in jamb 2018

Today we have bring to you, 73 Likely Questions From the “In Dependent” by Sarah Mayinka, That Might Be Asked In The 2018 JAMB Examination.

The questions below are picked from different sources, to consolidate the chances of success of our reader. We advice to read painstakingly, and make sure you study the questions very well, as they might be asked in Jamb examination.

Answers are indicated by this sign (√)

Lets get going

  1. “An old man should be contemplating his mortality than dreaming of women” – this statement was stated by who?
    a) Tayo
    b) Mr. Richardson
    √c) Mr. Ajayi
    d) Miriam

  2. Which day of the week did Tayo leave Nigeria for Oxford in 1963?
    a) Saturday
    b) Sunday
    √c) Monday
    d) Tuesday

  3. How many people were in the car when Tayo was being taken to Uncle Kayode’s place?
    a) three
    b) four
    √c) five
    d) six

  4. The names of Tayo’s cousin in England were
    a)Modupe and Tunde
    b) Tunde and Yusuf
    c) Bolaji and Ike
    √d) Tunde and Jumoke

  5. In 1963, Uncle Kayode returned from abroad as
    √a) a senior army officer
    b) an engineer
    c) a wealthy politician
    d) a Professor of English Language

  6. ‘You’re off to be a Baliol man’ – who stated this?
    a) Tyo’s father
    b) Uncle Kayode
    c)Ucle Bola
    √d) Headmaster Faircliff

  7. For what purpose is Tayo travelling to England?
    Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

  8. What is the name of Tayo’s school in England?
    Ans: Balliol College

  9. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England?
    Ans: It is their tradition

  10. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
    Ans: Water

  11. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
    Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings

  12. In what subject did Bisi receive the highest honours?
    Ans: Geography

  13. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
    Ans: Study

  14. Who is Mr Barker?
    Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague

  15. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
    Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother

  16. Christine was in her third year of study when?
    Ans: Tayo met her for the first Time

  17. What is Vanessa Richardson’s nationality?
    Ans; English

  18. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women?
    Ans: Jane

  19. The full meaning of JACARI is?
    Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality

  20. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
    Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy being snatched by some woman.

  21. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is ?
    Ans: Pidgin

  22. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
    Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays

  23. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
    Ans: Humility

  24. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria?
    Ans: Greed and mismanagement

  25. In what university was Tayo offered a job?
    Ans: Birmingham University

  26. Who is Miriam?
    Answer: Tayo’s wife

  27. Whose diary did Tayo discover in his study?
    (No answer)

SEE ALSO:   Juventus Goalkeeper Buffon Explains Why He Gave Fan His Shorts In The Champions League (Photo)

Always Visit naijaflavour.com For Latest School News And Examination Tips

  1. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
    Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke

  2. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
    Ans: Uncle Kayode’s house

  3. What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?
    Ans: Akin

  4. What led to the closure of universities?
    Ans: University students protest

  5. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?
    Ans: He Wanted to wait and help his students

  6. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?

Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation
and threats to his life.

  1. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not?
    Ans: To receive an award for his book

  2. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?
    Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university

  3. What was the outcome of the meeting?
    Ans: Disappointment

  4. Who challenged Tayo on the road on his way home?
    Ans: The soldiers

  5. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?
    Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly

  6. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?
    Ans: Cancer

  7. What killed Tayo’s father?
    Ans: Stroke

  8. By what means did Tayo’s mother die?
    Ans: An accident

  9. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
    Ans: 18 years

SEE ALSO:   5 materials JAMB banned for 2018 UTME

41.Tayo was offered a job by ____ University in England but turned it down
√a) Birmingham
b) Oxford
c) San Fransico
d) Cambridge

42.Yusuf warned Tayo about his
√ a) criticism of the government
b) alcohol addiction
c) inability to take care of his family
d) loss of interest in organized religion

  1. How did Tayo meet Miriam?
    a) at a Chinese Restaurant
    b) at the University he taught
    c) Miram was his family househelp
    √d) Miriam was the nurse that attended to his father

  2. When Tayo told Kemi of his first visit to the Aureol, Kemi thought the little girl Tayo saw was
    a) Vanessa
    b) Sister Bisi
    √c) Miriam
    d) Joy

  3. Aunty Bayo was
    a) Tayo’s cousin
    √b) Uncle Kayode’s first wife
    c) Tayo’s father’s last wife
    d) Miriam’s sisters

  4. Uncle Kayode married Helene in
    a) 1963
    b) 1984
    √c) 1974
    d) 1990

  5. ____ took Tayo to meet his uncle ____
    √a) Akin, in Atan
    b) Bayo, In Ibadan
    c) Samir, in Ibadan
    d) Yusuf, in Aja

  6. In 1984, Tayo was Chair of the department of
    √a) History
    b) PPE
    c) literature
    d) Law

  7. Ike worked in
    a) a petroleum company
    b) the Ministry of Agriculture
    c) the British Administration
    √d) the Ministry of Education

  8. Why was Tayo unable to talk with the Old man he went to visit the second day he arrived?
    a) he was tired and needed to rest
    b) the old man had died
    c) he felt he still had enough time later √d) he was besieged by visitors all day

  9. The old man Tayo met started work with Lord Lugard in
    a) 1914
    √b) 1912
    c) 1942
    d) 1960

  10. The old man Tayo met had in possession Lord Lugard’s
    a) official seal
    b) Potrait the press did not have
    c) favorite glasses
    √d) official robe

  11. How many nights had passed by the time Tayo left the Old man’s place?
    √a) three
    b) two
    c) four
    d) just one night

54.What was the cause of Tayo’s mother’s death?
a) heart attack
b) undisclosed illness
c) Gun shots
√d) Car accident

  1. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
    Ans: Paris

  2. Christine died by?
    Ans: Suicide

  3. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
    Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention

  4. Who is the only family Tayo has in England?
    Ans: Tunde

  5. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
    Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have

  6. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
    Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’

  7. What made Tayo realise how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
    Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet

  8. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in the novel?
    Ans: Racism

  9. The least strenuous work was reserved for whom?
    Ans: The English

  10. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
    Ans: Kitchen (in tins) or public baths.

  11. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
    Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence

  12. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
    Ans: Yusuf

  13. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
    Ans: Yusuf’s

  14. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
    Ans: Joy

  15. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
    Ans: Vanessa

  16. Who is Dele?
    Ans: The village drunk

  17. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?
    Ans: Tayo impregnated a woman

  18. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?
    Ans: Writing about African art and culture

  19. Who is Salamatou?
    Ans: A single mother of half-caste Sulaiman

SEE ALSO:   JAMB suspends worker over N36 million swallowed by snake

Now that we have the most likely questions from the In Dependent, we can now now discuss other important parts in this novel that were not talked about here.

So what do have to say?

Loading...
Let's hear your thought about this post.

[CLICK HERE TO POST A COMMENT]


Attention!!! Our Music Promotion is Express » Clean » Classic » Dope » Well Packaged » And Very Cheap Whatsapp/Call >>> +2349061242061 Or email us @ admin@naijaflavour.com for sponsored adverts.

mp3 download

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here